Assistentie en praktijkondersteuning
Doktersassistente
De assistente staat u als eerste te woord wanneer u met de praktijk belt. Zij maakt afspraken voor het spreekuur, huisbezoeken en het telefonische spreekuur. Op de meeste praktische vragen weet de assistente het antwoord, bijvoorbeeld over verwijzingen en recepten. U kunt haar ook bellen voor uitslagen van urine- of bloedonderzoek en voor herhalingsrecepten.
Spreekuur Doktersassistente
Dagelijks kunt u terecht op het spreekuur bij de doktersassistentes tussen 13.00 en 14.00 uur.
U kunt alleen terecht op het spreekuur als u hiervoor een afspraak maakt.
U kunt terecht voor zaken als:
- bloeddrukcontrole
- aanstippen van wratten
- verwijderen van hechtingen
- injecties
- oren uitspuiten (gelieve vooraf een aantal dagen de oren te druppelen met sla- of olijfolie)
- uitstrijkjes (in het kader van het bevolkingsonderzoek)
Verder kunt u bij de assistente terecht voor:
- verstrekken van informatiefolders
- urine onderzoek, de urine mag op het moment van inleveren niet ouder zijn dan 2 uur. Het moet in die tijd koel worden bewaard.
- U kunt de urine tussen 08.00 en uiterlijk 11.00 uur afgeven aan de balie. U wordt gevraagd een aantal vragen in te vullen. De assistente kijkt de urine na tussen 10.00 en 12.00 uur. Soms kunt u wachten op de uitslag. Voor urine die op kweek gaat, duurt de uitslag 3 werkdagen
- Bloed prikken wordt alleen gedaan in de ochtenden van 8:00 uur tot 12:00 uur.
De praktijkondersteuners Somatiek
Bij de praktijkondersteuners Somatiek kunt u terecht voor ondersteuning en begeleiding bij chronische aandoeningen, zoals Diabetes Mellitus, Hart- en vaatziekten en Astma en COPD (longziekte)
De praktijkondersteuner levert haar zorg in nauwe samenwerking met de huisarts en in samenspraak met de Zorggroep Eerste Lijn (ZEL). Voor een afspraak met een van onze praktijkondersteuners kunt u contact opnemen met de assistente van de praktijk.
De praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg
De praktijkondersteuning Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg, afgekort POH-GGZ ziet op verzoek van de huisarts een patiënt met psychische problemen om een beter beeld van de klacht te krijgen, de nodige behandeling vast te stellen en verdere begeleiding te verlenen.
De kosten voor een consult bij de POH-GGZ vallen onder de huisartsenzorg. Dit houdt in dat hiervoor het eigen risico niet wordt aangesproken. Omdat de POH-GGZ onder de basiszorg GGZ valt, geldt er ook geen eigen bijdrage.
De POH-GGZ bepaalt in overleg met de cliënt of deze hulp voldoende aansluit bij diens klachten. Indien dit niet het geval is, kan worden besloten tot een verwijzing naar een eerstelijnspsycholoog of naar de specialistische geestelijke gezondheidszorg. In de praktijk is een psycholoog aangesteld als POH-GGZ.